Verbazingwekkende feiten over de aarde die niet van deze wereld zijn! (2024)

© Getty Images

0 / 30Fotos

Waar in het zonnestelsel bevinden we ons ?-

De aarde is vanaf de zon gezien de derde planeet. Het is een van de vier aardse of terrestrische planeten. Net als Mercurius, Venus en Mars is het opgebouwd uit vast gesteente.

© Shutterstock

1 / 30Fotos

De aardatmosfeer-

Ons kosmische huis wordt omgeven door de atmosfeer. Deze bestaat uit meerdere lagen, waaronder de mesosfeer, ionosfeer, exosfeer en stratosfeer. De troposfeer, de laag die ons leven ondersteunt, ligt echter het dichtst bij de planeet zelf. In deze laag bevinden zich de meeste wolken en is de plek waar het weer zich voornamelijk afspeelt.

© Getty Images

2 / 30Fotos

Geen perfecte bol-

De aarde is nooit helemaal rond geweest. Het is geen perfecte bol. Dit komt doordat de planeet rond de evenaar uitpuilt, omdat hij om zijn as draait. Wat zorgwekkend is, is dat NASA stelt dat smeltende gletsjers ervoor zorgen dat de omtrek van de aarde groter wordt.

© Getty Images

3 / 30Fotos

Een flinke draai-

Op aarde zijn we voortdurend in beweging, zelfs wanneer we stilstaan. De planeet draait met een snelheid van ruim 1.600 kilometer per uur. Dat is een verbazingwekkende 460 meter per seconde.

© Shutterstock

4 / 30Fotos

Lange dagen in het vooruitzicht-

Volgens NASA worden de dagen langer. Dit komt omdat de maan, zonder dat we het merken, zich verwijdert van de aarde. Aan de hand van de getijden die door de maan worden veroorzaakt, vertraagt ​​de rotatie van onze planeet.

© Shutterstock

5 / 30Fotos

Hoe oud is de aarde?-

De aarde is ongeveer 4,54 miljard jaar oud. Wetenschappers weten dit omdat ze zowel de oudste rotsen als meteorieten die op aarde zijn ontdekt wisten te dateren. Deze vormden zich in dezelfde periode als waarin het zonnestelsel ontstond.

© Getty Images

6 / 30Fotos

Continenten die tegen elkaar botsen-

Ongeveer 250 miljoen jaar geleden kwamen de continenten samen en vormden een supercontinent genaamd Pangea, die werd omgeven door een uitgestrekte oceaan. Vijftig miljoen jaar later begon Pangaea uiteen te vallen. Dit resulteerde in twee nieuwe stukken landmassa: Gondwana en Laurazië. Deze werden uit eindelijk gesplitst in de continenten die we vandaag de dag kennen.

© Public Domain

7 / 30Fotos

Het zout op aarde-

Als al het oceaanwater zou verdampen, zou er genoeg zout zijn om het hele aardoppervlak te bedekken. Om precies te zijn, indien het zout gelijkmatig zou worden verspreid over het landoppervlak van de planeet, zou het een laag vormen van meer dan 166 meter dik.

© Shutterstock

8 / 30Fotos

De grootste binnenzee ter wereld-

De grootste binnenzee (vaak omschreven als het grootste meer ter wereld) is de Kaspische Zee. Het heeft een oppervlakte van 371.000 km².

© Public Domain

9 / 30Fotos

De droogste plek op aarde-

De Atacama-woestijn is indien we poolwoestijnen niet meerekenen de droogste woestijn ter wereld. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in deze woestijn, gelegen in Arica (Chili), bedraagt slechts 0,8 millimeter.

© Getty Images

10 / 30Fotos

De koudste plek op aarde-

Het is geen verrassing dat Antarctica de koudste plek op aarde is. De wintertemperaturen, die worden aangewakkerd door de koude wind, kunnen dalen tot -73°C.

© Getty Images

11 / 30Fotos

Een natuurlijke opslagtank-

De Antarctische ijskappen bevatten ongeveer 70% van het zoete water en ongeveer 90% van het ijs op aarde, ondanks het feit dat Antarctica slechts het vijfde grootste continent ter wereld is.

© Getty Images

12 / 30Fotos

De zwaartekracht van de Aarde-

De zwaartekracht van de aarde is niet overal hetzelfde. Zo is er in een bergachtig gebied zoals de Himalaya meer zwaartekracht dan op een geheel vlakke, kale planeet. Dit verschil staat ​​bekend als 'zwaartekrachtanamolie'. Met andere woorden: gebieden waar de dichtheid van ondergronds gesteente hoger is, hebben een bovengemiddelde, of positieve zwaartekrachtanamolie. Aan de andere kant hebben bijvoorbeeld oceaantroggen een negatieve zwaartekrachtanamolie.

© NL Beeld

13 / 30Fotos

Schommelingen in de zeespiegel-

De wereldwijde zeepspiegel is in de loop van tijd flink veranderd. Dit heeft voor een groot deel te maken met een periode, die ongeveer 70.000 jaar geleden begon en ongeveer 11.500 jaar geleden eindigde, waarin de hoeveelheid ijs die op aarde aanwezig was toenam. Er was zoveel water in ijs verandert dat de zeespiegel met maar liefst 120 meter daalde. De huidige zeespiegel ligt ongeveer 130 meter hoger dan het laagste peil dat ooit is bereikt. Door de opwarming van de aarde zal dit verschil alleen nog maar groter worden.

© Shutterstock

14 / 30Fotos

Verschuiving van de magnetische Noordpool-

In tegenstelling tot de geografische Noordpool, die stationair is, verplaatst de magnetische Noordpool zich jaarlijks ongeveer 10 tot 15 km naar het noordwesten. Deze verplaatsing wordt waarschijnlijk verklaard door een fluctuatie in de sterkte en richting van het magnetische veld.

© Getty Images

15 / 30Fotos

Het einde van de wereld?-

De aarde staat op het punt te verdampen. Maak je echter geen zorgen: deze catastrofale gebeurtenis zal de komende vijf miljard jaar niet plaatsvinden. Dit zal echter wel gebeuren wanneer alle waterstof in de zon opraakt en hij daardoor onder invloed van de zwaartekracht vergaat. De zon zal dan in omvang toenemen, 2000 keer helderder worden en als een soort geweer dodelijke stralen op ons afvuren.

© Getty Images

16 / 30Fotos

De heetste plek op aarde-

Death Valley, gelegen in de Amerikaanse staat Californië, is de heetste plek op aarde. In Furnace Creek werd Op 10 juli 1913 de hoogste temperatuur ooit gemeten, toen het kwik boven de 56,7°C uitkwam. In de verschroeiende zomer van 2023 werd in Death Valley een temperatuur van 53°C bereikt.

© Getty Images

17 / 30Fotos

Een scenario met twee manen-

De aarde heeft naar verluidt ooit twee manen gehad, maar de kleinere maan schijnt te zijn vernietigd toen het met een enorm lage snelheid in botsing kwam met de grotere maan. Wetenschappers hebben dit kunnen verklaren door het feit dat de maan van nu aan de ene kant hobbeliger is dan aan de andere kant, wat duidt op een 'strijd der titanen' van miljarden jaren geleden.

© Getty Images

18 / 30Fotos

Kosmisch stof-

Deskundigen van de United States Geological Survey beweren dat er jaarlijks ongeveer 1.000 ton ruimteschroot op onze planeet terechtkomt. Bovendien bleek uit een onderzoek uit december 2023 van het Europees Ruimteagentschap dat het jaar daarvoor bijna 2.500 stukjes ruimteafval op de aarde waren gevallen.

© Getty Images

19 / 30Fotos

De langste bergketen ter wereld-

De Mid-Atlantische Rug, dat de Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan doorkruist, is met 65.000 kilometer de langste bergketen op aarde.

© Getty Images

20 / 30Fotos

Platentektoniek-

Simpel gezegd beschrijft de term 'platentektoniek' de grote stukken gesteente die de aardkorst verdelen en voortdurend bewegen om stukken land en omgevingen op aarde opnieuw vorm te geven.

© Shutterstock

21 / 30Fotos

Onweer-

Een enkele bliksemflits kan op indrukwekkende wijze de lucht tot ongeveer 30.000°C verwarmen. De donder die ermee gepaard gaat, is het resultaat van de heter wordende lucht die een schokgolf en uiteindelijk een knal veroorzaakt.

© Getty Images

22 / 30Fotos

De grootste structuren op aarde-

Koraalriffen zijn de grootste levende, biogene structuren op aarde. Ze zijn een geheel van verbonden organismen die ​​uit kleine koraalpoliepen bestaan.

© Shutterstock

23 / 30Fotos

Het diepste punt op aarde-

De diepste plek op aarde is de Marianentrog, die zich op de bodem van de westelijke Stille Oceaan bevindt. De trog ligt 11.033 meter onder zeeniveau.

© Shutterstock

24 / 30Fotos

Dodelijke meren-

Het Nyos-meer (foto) en het Monoun-meer, beide gelegen in Kameroen, plus het Kivu-meer in de Democratische Republiek Congo, zijn de dodelijkste meren ter wereld. Ze bevatten allemaal een enorme hoeveelheid koolstofdioxide. In 1984 kwam bij een limnische uitbarsting in de buurt van Monoun deze dodelijke stof vrij, waarbij 37 mensen omkwamen. In 1986 onderging Nyos hetzelfde lot: toen kwamen namelijk 1.746 mensen en 3.500 veedieren om. Ondertussen houden mensen die in de regio Kivu wonen hun adem in, in de hoop dat hen dit niet ook overkomt.

© Getty Images

25 / 30Fotos

Een paarse waas-

Sommige wetenschappers hebben gespeculeerd dat de aarde ooit paars was, maar nu groen is. Volgens NASA Astrobiology zijn oude organismen mogelijk in staat geweest om metabolische energie uit zonlicht te creëeren met behulp van een paarsachtig molecuul genaamd retinal.

© Shutterstock

26 / 30Fotos

Kernwaarden-

Met een doorsnede van 2.440 km is de kern van de aarde bijna net zo groot als de maan. Het omvat ongeveer 19% van het totale volume van de aarde.

© Shutterstock

27 / 30Fotos

Veiligheid voor alles-

De aardkern speelt een belangrijke rol bij het beschermen van de mens. Hierin wordt het magnetische veld van de aarde gecreëerd, dat op zijn beurt in wisselwerking staat met het interplanetaire magnetische veld dat door de zon wordt geproduceerd. Door deze interactie ontstaat de magnetosfeer, die ons beschermt tegen straling van de zon.

© Shutterstock

28 / 30Fotos

Een buitenaardse aarde-

Wetenschappers hebben bewijs gevonden voor het bestaan van andere op de aarde lijkende planeten waar leven mogelijk zou kunnen zijn. De exoplaneet Kepler 22b bijvoorbeeld ligt in wat bekend staat als 'de bewoonbare zone', waar water in vloeibare vorm op het planeetoppervlak zou kunnen voorkomen. In het diagram dat je hier ziet wordt ons eigen zonnestelsel met Kepler 22b vergeleken.

Bronnen: (Live Science) (National Science Foundation) (National Geographic) (ScienceDirect) (NASA Astrobiology)

© Public Domain

29 / 30Fotos

Verbazingwekkende feiten over de aarde die niet van deze wereld zijn! (2024)

FAQs

Hoe lang kunnen we nog op aarde leven? ›

4,6 miljard jaar geleden ontstaan. Het is de op vier na grootste planeet in het zonnestelsel. Zo'n hemellichaam krijg je niet zomaar vernietigd. Over nog eens 4,6 miljard jaar, wanneer de zon het einde van zijn leven nadert en begint op te zwellen tot een rode reuzenster, zal de aarde er nog steeds zijn.

Wie heeft de wereld gemaakt? ›

God schiep het hemelgewelf, het uitspansel, dat de watermassa onder het gewelf scheidde van het water erboven. God liet het water samenvloeien. Het droge noemde Hij aarde, het samengestroomde water noemde Hij zee. Voorts liet God zaadvormende planten en bomen ontkiemen.

Wat is het eerste leven op aarde? ›

Het eerste bewijs voor leven op aarde komt van 3,5 miljard jaar oude fossielen van oeroude bacteriën. Wetenschappers denken daarom dat het eerste leven een cel was. Die cel zou bijna 4 miljard jaar geleden voor het eerst in onze oceaan hebben gezwommen.

Wat is er op de aarde? ›

In massapercentages bestaat de Aarde uit 32,1% ijzer, 30,1% zuurstof, 15,1% silicium, 13,9% magnesium, 2,9% zwavel, 1,8% nikkel, 1,5% calcium, 1,4% aluminium en 1,2% andere elementen. De aardkorst en aardmantel bestaan grotendeels uit gesteente, terwijl de aardkern uit metalen bestaat.

Hoe lang is er nog zuurstof op aarde? ›

De onderzoekers zeggen dat de atmosfeer nog zeker een miljard jaar een hoog zuurstofgehalte zal hebben, waarna het fors zal dalen tot het niveau van de zuurstofcrisis zo'n 2,4 miljard jaar geleden. 'We hebben laten zien dat de zuurstofrijke atmosfeer van de aarde geen permanent kenmerk is', zegt Ozaki.

Wat is de oudste planeet ter wereld? ›

Voor het eerst hebben wetenschappers fysiek bewijs gevonden voor de theorie dat Jupiter de oudste planeet is van ons zonnestelsel. De planeet ontstond vermoedelijk binnen een miljoen jaar nadat de zon begon te schijnen.

Heeft Jezus de wereld gemaakt? ›

Jezus heeft de aarde geschapen

Dat heeft Hij gedaan met de macht van het priesterschap en onder leiding van onze hemelse Vader. God de Vader zei: 'Ontelbare werelden heb Ik geschapen; (…) en door de Zoon heb Ik ze geschapen, die mijn Eniggeborene is' (Mozes 1:33).

Heeft God de mens gemaakt? ›

Het is belangrijk om te begrijpen dat God ons niet uit het niets heeft geschapen. Een basisonderdeel van ons bestond al vóór onze geestelijke geboorte: 'De mens was eveneens in het begin bij God. Intelligentie, of het licht der waarheid, is niet geschapen of gemaakt, en dat kan ook niet' (LV 93:29).

Hoe is de eerste mens geboren? ›

Tekst. Alles begint zo'n 10 miljoen jaar geleden in Afrika, waar sommige mensapen langzaam op twee benen gaan lopen en de eerste mensachtigen ontstaan. De Australopitheken, oftewel de zuidelijke Mensaap. Ze ontwikkelen zich, hun hersenen groeien, en er ontstaan nieuwe soorten: de Hominidae.

Hoe is de wereld echt ontstaan? ›

De aarde is ongeveer 5.000.000.000 (5 miljard) jaar geleden ontstaan uit een wolk van gas, stof en puin. Dat gas was er al heel lang. Dat ontstond toen het heelal werd "geboren". Het stof en het puin waren afkomstig van sterren.

Hoe heette de wereld vroeger? ›

Pangea, of Pangaea, was het supercontinent dat 210 tot 250 miljoen jaar geleden bestond. Uit Pangea komen alle continenten van nu: dit komt doordat de aarde verschuift met platen onder het land.

Wat is er voor de oerknal? ›

Tegenwoordig wordt er soms ook gesproken over een fase vóór de oerknal – die dan gedefinieerd is als het moment waarin het universum heet, dicht, en warm was; zo'n 13,8 miljard jaar geleden. De periode daarvoor, waarin het heelal heel snel groter werd, noemen we inflatie.

Hoelang is er nog leven op aarde? ›

“We schatten in dat de aarde ergens tussen 1,75 en 3,25 miljard jaar van nu niet langer leefbaar zal zijn,” vertelt onderzoeker Andrew Rushby. “Na dat punt zal de aarde zich in een hete zone rondom de zon bevinden, waar de temperaturen zo hoog zijn dat de zeeën verdampen.” En dan zal al het leven op aarde uitsterven.

Wat is de bijnaam van de aarde? ›

Kenmerken. Op aarde komt water in de drie aggregatietoestanden voor: waterdamp, vloeibaar water en ijs. 70 procent van het oppervlak is met water bedekt, wat de aarde de bijnaam 'de blauwe planeet' oplevert.

Wat zit er diep in de aarde? ›

De aardkern is het binnenste deel van de Aarde, dat zich uitstrekt van de onderkant van de aardmantel op zo'n 2900 km diepte tot aan het middelpunt van de Aarde op ongeveer 6370 km diepte. De aardkern omvat 16% van het volume van de Aarde en 32% van de massa.

Welke landen zullen verdwijnen? ›

9 vakantiebestemmingen die dreigen te verdwijnen door klimaatverandering
  • Venetië: houdbaarheidsdatum 2100. ...
  • De Seychellen: houdbaarheidsdatum 2100. ...
  • Great Barrier Reef: houdbaarheidsdatum 2032. ...
  • De Europese Alpen: houdbaarheidsdatum 2050. ...
  • Tuvalu: houdbaarheidsdatum 2050. ...
  • De piramides van Egypte: houdbaarheidsdatum 2218.
Jul 6, 2021

Hoe lang leven mensen op de aarde? ›

De huidige mens loopt waarschijnlijk pas 300.000 jaar op aarde rond. Daarvoor waren er wel hominiden (mensachtigen) die op de huidige mens leken. Deze ontstonden ongeveer 7 miljoen jaar geleden.

Hoe lang zou het duren om door de aarde te vallen? ›

Hoe lang duurt je val dan? Op deze vraag heeft de Amerikaanse natuurkundige Alexander Klotz een nieuw antwoord uitgerekend: je valt 38 minuten en 11 seconden. Onderweg ga je steeds sneller, tot je met wel 35 duizend kilometer per uur door het middelpunt van de aarde heen schiet.

Hoe blijven we op de aarde staan? ›

De kracht die dingen 'naar beneden trekt' noemen we de zwaartekracht. We worden voortdurend door de zwaartekracht van de aarde aangetrokken. Daarom blijven we altijd met onze voeten op de grond.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5403

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.